STOCKHOLM (Direkt) Flera ägare till Cleantechbolaget Climeon grundar finansieringsbolaget Baseload Capital för att accelerera globala, geotermiska Climeon Heat Power-projekt. Climeon deltar samtidigt genom en minoritetspost på maximalt 20 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Delägarna Gullspång Invest, LMK Forward och Blue kommer tillsammans att investera 60 miljoner kronor som startkapital i Baseload Capital.

"Geotermisk värmekraft har potential att bli en stor global energikälla. En nyckel till att låsa upp den marknaden är projektfinansieringen som vi tror kan bidra till en stark ökning av antalet affärer inom geosegmentet. Vi tar endast en minoritetspost i Baseload Capital för att bibehålla Climeons fokus på värmekraftsprodukter i världsklass", säger Per Olofsson som är styrelseordförande i Climeon.

För kraftverksinvesteringar globalt förekommer enligt Climeon ofta projektfinansiering med långa avtal, cirka 20-30 år, där ett energibolag köper den el som produceras och intäkterna används för att säkra det egna kapitalet samt lån.

"Baseload Capital kommer att delta i sådana projekt, både med eget kapital och med lån, och nästa steg är nu att utöka ägarkretsen och förse bolaget med kapital", är budskapet.Johan Lind +46 8 5191 7954
Nyhetsbyrån Direkt